Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2007

Μετά την ιστορία… η πράξη… Πράξη Νο1

Στις 06.12.2007 κάναμε μια μικρή ιστορική αναδρομή για τον Επόπτη Δημόσιας Υγείας στην Πρωτοβάθμια Τοπική Αυτοδιοίκηση και κυρίως στους Δήμους. Σήμερα θα προχωρήσουμε σε κάτι ποιο απτό και ουσιώδες, θα δούμε τον ρόλο του ΕΔΥ στην πράξη. Φυσικά για ευνόητους λόγους θα ξεκινήσω από τα προσωπικά μου βιώματα και τις προσωπικές μου εμπειρίες και θα περάσουμε και σε άλλων συναδέλφων που γνωρίζω.
Καταρχήν, ασχολούμαι με την έκδοση των αδειών καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, τις άδειες λειτουργίας μουσικών οργάνων και τις άδειες ίδρυσης και λειτουργίας πτηνοκτηνοτροφικών εγκαταστάσεων.
Προς το παρόν αυτά, έχουν εφαρμογή σε διοικητικό επίπεδο και όχι σε επί τόπου ελέγχους και εξηγώ:
Όταν κάποιος Δημότης θέλει να λειτουργήσει ένα κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος (δηλαδή καταστήματα που έχουν σχέση με τρόφιμα, ποτά και ανθρώπους), απευθύνεται στο Δήμο του για να τον κατευθύνει. Όταν υπάρχει Επόπτης, τα πράγματα είναι πιο καλά για τον Δημότη, γιατί εκ των πραγμάτων μπορούμε να δώσουμε πληροφορίες με τεχνικές λεπτομέρειες επί της ουσίας και όχι απλώς να «απαγγείλουμε» έναν Νόμο στον ενδιαφερόμενο και να τον αφήσουμε να πνιγεί στα γρανάζια της γραφειοκρατίας. Δυστυχώς, αρκετές φορές, ο ενδιαφερόμενος αρχίζει ανάποδα, δηλαδή, φτιάχνει το κατάστημα και μετά απαιτεί να αδειοδοτηθεί!
Ε, ρε γλέντια, εκεί να δείτε το θέατρο του παραλόγου …και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, έχεις και τα «Αφεντικά», τα οποία μπορεί να είναι από «3» έως και «20»… εκεί να δείτε «ποδόσφαιρο»… τι Champions League και αηδίες…
Να προσπαθείς καταρχήν να αποδείξεις ότι δεν είσαι «ελέφαντας» και από την άλλη να τους πείσεις ότι αυτά που ζητάς δεν είναι καινούργια αλλά υπήρχαν στην Ελληνική Νομοθεσία από πολύ παλιά, άσχετα αν κάποιοι «λύγιζαν», παρέκαμπταν ή αγνοούσαν την ύπαρξη της Ελληνικής Νομοθεσίας. Ευτυχώς, αυτό με τον καιρό έφτιαξε κάπως αλλά δεν επαλείφθηκε…

Εδώ να κάνουμε μια σφήνα και να πούμε, ότι προσωπικά το αντικείμενο το ανέλαβα ευθύς εξαρχής, διότι το είχε η Μηχανικός του Δήμου και περίμενε πως και πώς να διοριστεί ο ΕΔΥ στον Δήμο για να το «ξεφορτωθεί»…
Οπότε, παρέλαβα «το πακέτο» και το δρομολόγησα σύμφωνα με τους Νόμους και την Ελληνική πραγματικότητα…
Τι θα πεί Ελληνική πραγματικότητα; Αφενός όσα είπα παραπάνω και αφετέρου οι ιδιώτες Μηχανικοί που αναλαμβάνουν να συλλέξουν το μεγαλύτερο μέρος των δικαιολογητικών που απαιτούνται για την άδεια του καταστήματος. Όταν λοιπόν διαπίστωσα ότι ένα μεγάλο μέρος της ταλαιπωρίας των Δημοτών οφείλεται στους ιδιώτες Μηχανικούς, αποφάσισα να δημιουργήσω ένα έγγραφο όπου να αναφέρω με κάθε αναγκαία και απαραίτητη λεπτομέρεια τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για την έκδοση άδειας καταστήματος, δεδομένου ότι αυτό που υπήρχε είχε ελλείψεις και δεν περιείχε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες.
Με μεγάλη μου έκπληξη λοιπόν, διαπίστωσα ότι όχι μόνο δεν ακολουθούσαν όσα αναγραφόντουσαν στο έντυπο των δικαιολογητικών αλλά έκαναν και του «κεφαλιού» τους! Δεν μπορείτε να φανταστείτε τα αμέτρητα τηλεφωνήματα, εξηγήσεις, καυγάδες και δεν θυμάμαι και τι άλλο, για το πιο απλό: Διαβάστε τις οδηγίες!

Τέλος, η σφήνα Νο2, είναι ότι, συνάδελφοι Επόπτες – ελάχιστοι που υπάρχουν – βρήκαν να έχουν το αντικείμενο των αδειών «παλιότεροι» υπάλληλοι, που μόνο συναδέλφους δεν τους αποκαλείς, οι οποίοι ανήκουν στο είδος του τυρανόσαυρου Rex και δεν νοούν να καταλάβουν ότι ζούμε στον 21ο αιώνα…..Φυσικά δεν αναφέρομαι σε ΕΔΥ, διότι δεν έχουμε προλάβει να «παλιώσουμε» στους Δήμους, αλλά στους γνωστούς και μη εξαιρετέους Διοικητικούς! Δυστυχώς, αυτή η «κολόνια» καλά κρατεί και αναφέρομαι κυρίως στους Διοικητικούς ΔΕ 1, όπου η «κόντρα» μεταξύ Διοικητικών – Τεχνικών καλά κρατεί! Βέβαια, δεν «τους βάζουμε όλους στο ίδιο τσουβάλι», αλλά δυστυχώς η πλειοψηφία αυτών μόνο αρνητικά έχει να επιδείξει παρά θετικά. Φυσικά έχω συναντήσει ανθρώπους, που νομίζεις ότι έχουν τελειώσει τα μεγαλύτερα Πανεπιστήμια και είναι έτοιμοι να συνεργαστούν μαζί σου και να μεταδώσουν τη πείρα και την εμπειρία τους, αλλά οι συγκεκριμένοι είναι πάνω από όλα ΑΝΘΡΩΠΟΙ!
….η… συνέχεια στο επόμενο επεισόδιο….

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Δεν πιστεύω να ΜΗΝ περίμενες ένα σχόλιο από μένα....τον Ελεύθερο Επαγγελματία Μηχανικό (δεν μου αρέσει το "ιδιώτης" μου θυμίζει το idiot)...
1) Πρέπει να μου στείλεις το έγγραφο που έφτιαξες με τα απαραίτητα δικαιολογητικά για άδεια.
2) Μην την πέφτουμε στους Μηχανικούς. Έχω δει όσο καιρό έκανα αυτή τη δουλειά σημεία και τέρατα. Και να βάλω ένα ΚΟΥΙΖΑΚΙ.

Σου λέει ο αυτός που θέλει να βγάλει την άδεια "έχω αυτό το μαγαζι που έιναι έτσι και θέλω άδεια" του λες "το μαγαζί έτσι πως είναι δεν παίρνει άδεια γιατί κατά περίπτωση α) Δεν κάνει για τη χρήση που θες β) Έτσι πως το έχεις δεν περνάει από πουθενά. Ούτε από Πυροσβεστική ούτε από Δήμο.

Ποιές είναι οι πιθανές απαντήσεις του ενδιαφέρομενου;

Ανώνυμος είπε...

Όχι βέβαια, είμουν σίγουρος! Λοιπόν, όσο για τον ενδιαφερόμενο, πιστεύω ότι θα πεί; Προχώρα το εσύ και θα δείς! Ως γνωστόν, το "βύσμα" διαπρέπει...
Όσο για τα δικαιολογητικά, δεν εχεις παρά να δείς το mail σου...

Ανώνυμος είπε...

απλά να αναφερθώ λίγο στους ΔΕ 1 που όπως σωστά αναφέρεις φίλε Στέλιο, έχουν μαζέψει μέσα στα χρόνια προϋπηρεσίας τους τόσες αρμοδιότητες που ουσιαστικά νιώθουν ότι διοικούν τον εκάστοτε Δήμο. Θέλουν όλα να περνάνε από τα χέρια τους αλλά στο τέλος κρατάνε ότι τους αρέσει και πετάνε το μπαλάκι στους άλλους τους ποιο «νέους».