Σάββατο 15 Μαρτίου 2008

Απορρίμματα και Δημόσια Υγεία

Τι σόϊ Επόπτες θα ήμασταν αν δεν μιλούσαμε για την κατάσταση που επικρατεί αυτές τις ημέρες από τις απεργίες των εργαζομένων στους Δήμους και ειδικά στην καθαριότητα. Δεν θα μπώ στα αιτήματα και στους αγώνες, αντιθέτως θα μιλήσουμε απευθείας για το πλήγμα που δέχεται αυτές τις ημέρες η Δημόσια Υγεία.
Όπως όλοι γνωρίζεται τα απορρίμματα, κοινώς σκουπίδια, αποτελούν από μόνα τους μια ανθυγιεινή εστία, μια πηγή – εστία μόλυνσης που με τις κατάλληλες συνθήκες διογκώνεται και εξαπλώνεται. Ένας μεγάλος όγκος απορριμμάτων. Ειδικά έξω από τους κάδους αποτελεί ένα μείζον πρόβλημα από μόνο του. Συγκεκριμένα, τα σκουπίδια από μόνα τους περιέχουν «θρεπτικά υλικά» (δηλαδή κατάλληλο υπόστρωμα), που σε συνδυασμό με την ολοένα και αυξανόμενη θερμοκρασία, αποτελούν το ιδανικό περιβάλλον για ανάπτυξη μικροοργανισμών (μικροβίων) και διαφόρων ζωυφίων (έντομα όπως για παράδειγμα μύγες και αρθρόποδα όπως για παράδειγμα κατσαρίδες).
Έτσι λοιπόν διαμορφώνουμε το κατάλληλο περιβάλλον, από μόνοι μας, διότι αντί να περιορίσουμε τον όγκο των σκουπιδιών που απορρίπτουμε καθημερινά, είναι παρατηρημένο, ότι σε τέτοιες περιπτώσεις (απεργιών) αυξάνουμε το πέταγμα τον σκουπιδιών, καταφέρνουμε από μόνοι μας να καταστρέψουμε τους εαυτούς μας! – Τι πρωτότυπο θα μου πείτε!
Να δούμε όμως λίγο τον μηχανισμό μόλυνσης:
Όπως είπαμε σκουπίδια (οργανικά απόβλητα) και θερμοκρασία (ζέστη) αποτελούν υπόστρωμα για ανάπτυξη μυγών και κατσαρίδων και φυσικά μικροβίων. Το πρόβλημα μας δεν είναι τόσο οι κατσαρίδες όσο οι μύγες. Διότι αυτές θα πετάξουν ανεξέλεγκτα και θα μεταφέρουν με τα «τριχωτά» τους ποδαράκια, ότι μπορείτε να φανταστείτε., από ένα απλό ιό πχ γαστρεντερίτιδας μέχρι και έναν «βαρβάτο» όπως της μηνιγγίτιδας.
Όταν λοιπόν πετάξει η μυγούλα, θα έρθει και θα καθίσει σε ξεσκέπαστα (ακάλυπτα) τρόφιμα, σε αντικείμενα που θα πιάσουμε η ακόμη και στο καλαμάκι του φραπέ! Μην μου πείτε ότι δεν σας έχει τύχει, να καθίσει η μυγούλα δευτερόλεπτα σο καλαμάκι και απλώς να τη διώξετε ενώ έχετε εξοργιστεί αλλά παρόλα αυτά η επόμενη κίνησή σας θα είναι να συνεχίσετε να απολαμβάνετε το δροσιστικό κατά τα άλλα φραπεδάκι σας! Το ίδιο ισχύει και για φλιτζάνες, ποτήρια, χωρίς καλαμάκι! Συγχαρητήρια λοιπόν, μόλις κατάπιατε ότι μετέφερε αυτή «η αθώα» μυγούλα!
Το ίδιο ισχύει και αν επικαθίσει σε τρόφιμα που έχουμε εκτεθειμένα και μετά θα τα φάμε απευθείας, ή ακόμη και οπουδήποτε «καθίσει», κλειδιά, περιοδικό, κλπ, πιάσουμε στη συνέχεια εμείς και στη συνέχεια ασυναίσθητα φέρουμε τα χέρια μας στο στόμα μας ή πιάσουμε να φάμε κάτι.
Όλα αυτά έχουν να κάνουν με έναν κύκλο επιμόλυνσης που για να τον σταματήσουμε θα πρέπει να τηρούμε βασικούς κανόνες υγιεινής, όπως τον πρώτο και κυριότερο κανόνα να πλένουμε καλά τα χέρια μας (σαπούνι και νερό αρκεί, δεν χρειάζονται υπερβολές) πρίν φάμε, πριν πιούμε ή γενικότερα φέρουμε σε επαφή τα χέρια μας με το στόμα. Επίσης βασικό στοιχεία είναι να μην αφήνουμε εκτεθειμένα τρόφιμα (ξεσκέπαστα) και μετά τα καταναλώσουμε χωρίς περεταίρω επεξεργασία. Ένα απλό παράδειγμα είναι το ψωμί. Αν είναι εκτεθειμένο, η μυγούλα «θα καθίσει επάνω του», χωρίς να το καταλάβουμε και στη συνέχεια θα το φάμε αμέριμνοι! Τέλος, μια ακόμη καλή συμβουλή είναι να πλένουμε καλά τα τρόφιμα που πρόκειται να μαγειρέψουμε εφόσον αυτά είναι εκτεθειμένα, πχ, πατάτες, αν τις έχομε αποθηκευμένες στο μπαλκόνι. Κάντε τον κόπο και πλύνετε πριν τις καθαρίσετε και φυσικά αφού τις καθαρίσετε και τα πλύνετε μην χρησιμοποιήσετε το ίδιο μαχαίρι – εκτός και αν το σαπουνίσετε πριν. Βασικός κανόνας είναι να μην χρησιμοποιούμε τα ίδια εξαρτήματα με νωπά και μαγειρεμένα ή στην περίπτωση μας, το «βρώμικο» μαχαίρι που καθαρίσαμε τις πατάτες, να συνεχίσουμε να κόβουμε με το ίδιο τις καθαρισμένες (ξεφλουδισμένες).
Τέλος, αν κάτω από το μπαλκόνι σας έχει μαζευτεί κάποιος όγκος σκουπιδιών, μην πετάτε περισσότερα, περιοριστείτε! Για δικό σας καλό και προπαντός μην ψεκάσετε τον όγκο των σκουπιδιών με χλωρίνη. Γιατί το χλώριο (η χλωρίνη) μπορεί να σκοτώνει τα πάντα, όμως όταν έρχεται σε επαφή με οργανικά στοιχεία (όπως σάπια τρόφιμα ή λύματα), αυτό που θα καταφέρεται σίγουρα είναι να αυξήσετε την δυσοσμία! Η χλωρίνη όταν ενώνεται με τέτοια στοιχεία απελευθερώνει μεθάνιο – δηλαδή μυρωδιά. Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε για μειώσετε την αποσύνθεση των σκουπιδιών είναι να ψεκάσετε με ασβεστόνερο, προσοχή, ψεκασμός με ασβεστόνερο – είναι διάλυμα νερού και υγρής άσβεστου, όχι καυτή ξηρή άσβεστο. Τώρα βέβαια, στην Αθήνα, τι σας λέω… αλλά είναι ο μόνος οικονομικός τρόπος να περιορίσετε την αποσύνθεση και να ελαττώσετε την δυσοσμία!
Κουράγιο λοιπόν και σε όσους δοκιμάσουν να φτιάξουν διάλυμα ασβεστόνερου, καλή επιτυχία, προσοχή καίει μην πάτε με γυμνά χέρια!

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Ευχαριστώ για το άρθρο, γιατί μου θύμησες κάποια πολύ ωραία πράγματα που μαθαίναμε στη Σχολή.
Με αυτό το μπουρδ... Υπουργείο που έχω μπλέξει ασχολούμαι με μαλ...