Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2008

Εκπαίδευση σε θέματα Υγείας

Με αφορμή το από 08.02.2008 δημοσίευμα του Διονύσιου Ξένου από το blog του και επειδή δεν ήταν δυνατή η ανάρτηση ολόκληρου του σχολίου μου στο προαναφερόμενο blog (κάποιο τεχνικό πρόβλημα δεν επέτρεπε να αναρτηθεί ολόκληρο το σχόλιο, μάλλον γιατί ήταν μεγάλο, καταθέτω αυτούσιο το σχόλιο μου και για να μην κουράζω, όποιος επιθυμεί να έχει σφαιρική εικόνα του θέματος, παρακαλώ να επισκεφθεί το blog του (http://dxenos.bravejournal.com/) και έπειτα να επιστρέψει εδώ για να διαβάσει το σχόλιο…
«Καταρχήν συγχαρητήρια για το άρθρο και να συμφωνήσω ευθύς εξαρχής ότι υπάρχουν μεγάλες ανάγκες στην εκπαίδευση, στην κατάρτιση και ειδικά στην παροχή των υγειονομικών υπηρεσιών κάθε βαθμίδας είτε αυτό αφορά την πρόληψη είτε την περίθαλψη.
Οπωσδήποτε οι ανάγκες είναι μεγαλύτερες από ότι δείχνουν και σε πρώτη φάση θα έπρεπε να δοθεί έμφαση στην άμεση εκπαίδευση των ανθρώπων, μέσω της κλασσικής διαδικασίας και εφόσον καλύψουμε αυτό το κομμάτι να ξεκινήσουμε και την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι πρέπει να ακολουθήσουμε τη σειρά που αναφέρω, διότι μπορεί να γίνεται και παράλληλα.
Αυτό που λείπει αυτή τη στιγμή είναι η αγωγή υγείας, η ατομική υγιεινή καθώς και η υγιεινή και ασφάλεια στην εργασία, να ενημερώνονται οι μαθητές στα σχολεία μέσα από μαθήματα. Μια προσπάθεια έγινε μέσα από ένα μάθημα σχετικά με το Περιβάλλον το οποίο πιστεύω ότι έπεσε στο κενό. Το θέμα είναι να γίνεται μάθημα, εκπαίδευση και όχι να είναι η ώρα του παιδιού όπως ήταν κάποτε σε εμάς ο Σχολικός Επαγγελματικός Προσανατολισμός… Οι παλιότεροι θα θυμούνται…
Σίγουρα, οι τεχνολογία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι πλέον της ζωής μας και αυτό αποδεικνύεται και στο Ελληνικό Δημόσιο, το οποίο οι περισσότεροι δεν το γνωρίζουν και αφορά το Πρόγραμμα Δημόσιας Διοίκησης με την ονομασία «ΣΥΖΕΥΞΙΣ». Πρόσφατα, πριν από 3-4 μήνες περίπου, επιτεύχθηκε η σύνδεση ενός χειρουργείου του Ιπποκρατειου Νοσοκομείου μέσα από το ΣΥΖΕΥΞΙΣ, παραθέτω αυτούσια την σχετική ανακοίνωση:
«31/10/2007, Τηλεϊατρική στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Αθηνών με τη σφραγίδα του ΣΥΖΕΥΞΙΣ !!
Από χτες το μεσημέρι λειτούργησε στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο της Αθήνας, μια πρωτοποριακή υπηρεσία τηλεϊατρικής με αξιοποίηση της υπηρεσίας πολυδιάσκεψης του ΣΥΖΕΥΞΙΣ.
Συγκεκριμένα, πρόσφατα στο παραπάνω Νοσοκομείο δημιουργήθηκε & στελεχώθηκε ένα νέου τύπου "Ψηφιακό Χειρουργείο Ενδοσκοπήσεων" το οποίο έχει εξελιγμένες δυνατότητες μετάδοσης εικόνας με IP πρωτόκολλο (H.323).
Με κατάλληλες διεπαφές του παραπάνω συστήματος με τον κόμβο του ΣΥΖΕΥΞΙΣ στο Νοσοκομείο, έγινε «πάντρεμα» της υπηρεσίας τηλεδιάσκεψης (πολυδιάσκεψης) του Εθνικού Δικτύου ώστε την ώρα που γίνονται λαπαροσκοπικά χειρουργεία, τόσο από την κάμερα του ενδοσκοπίου, όσο και από τις εξωτερικές κάμερες που διαθέτει το χειρουργείο, μεσω πολυδιάσκεψης ΣΥΖΕΥΞΙΣ, μπορεί πλέον ο χειρουργός και η ομάδα του, να μεταδώσει live την επέμβαση και να εκπαιδεύσει γιατρούς ή να κάνει επίδειξη της χειρουργικής μεθόδου, σε 15 ταυτόχρονα κτίρια Υγείας του ΣΥΖΕΥΞΙΣ (Νοσοκομεία - ΚΥ) με live streaming 2Mbps.
Παρόλα αυτά, επιμένω, ότι πρώτα απ’ όλα χρειαζόμαστε Παιδεία και μετά όλα θα έρθουν σχεδόν από μόνα τους. Είναι πολύ βασικό το παιδί στο σχολείο να μαθαίνει τη σημαίνει υγιεινή, μεσογειακή διατροφή, υγιεινή και ασφάλεια στην εργασία αλλά και παροχή υγειονομικών υπηρεσιών. Αναρωτηθήκατε ποτέ τι πληροφόρηση θα έφθανε στο σπίτι από ένα απλό μάθημα; Θα εκπαίδευε χωρίς να το αντιλαμβάνονται και τους γονείς!
Αντιθέτως έχουμε φτάσει στο σημείο να σκεφτόμαστε σύνθετα, πως θα εξελίξουμε και θα διαδώσουμε τους Η/Υ – πρόσφατο άρθρο σε e-τύπο αναφερόταν σε προσφορά εταιρείας νέων μικρών Η/Υ σε σχολείο της Αφρική ή της Ινδίας, πάντως σε χώρα που σίγουρα έχει ανάγκη από βασικές παροχές παρά από υπολογιστές και διαδίκτυο και δεν εφαρμόζουμε το απλό και λιτό: Εκπαίδευση, Παιδεία, Επικοινωνία, μεταφορά γνώσεων μέσω των πιο απλών και κλασσικών διαδικασιών: Το μάθημα στα σχολεία!

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Και ποιός μπορεί να διαφωνήσει;

Το θέμα είναι ότι η παιδεία πάσχει συνολικά και όχι μόνο στον τομέα της αγωγής υγιεινής και υγείας.
Γιατί μήπως μαθαίνουμε στα σχολεία Ιστορία;

Ανώνυμος είπε...

Φαίνεται ότι τα παραδοσιακά ΜΜΕ και οι πολιτικοί έχουν θορυβηθεί από την επιτυχία των blogs και την απήχηση των bloggers στην διαμόρφωση της κοινής γνώμης.
Είναι προφανές ότι επιχειρούν να τρομοκρατήσουν τον απλό πολίτη και να το φιμώσουν!
H ελευθερία στην έκφραση που δίνουν τα blogs ενοχλούν το κατεστημένο. Είναι κάτι που τους φοβίζει διότι ακριβώς δεν μπορούν να το ελέγχουν...
free free bloggers!