Πέμπτη 6 Μαρτίου 2008

Εξέταση μαρτύρων μέσω τηλεδιάσκεψης ΣΥΖΕΥΞΙΣ

Εξέταση μαρτύρων μέσω τηλεδιάσκεψης ΣΥΖΕΥΞΙΣ, ανάμεσα σε Εφετείο της Φινλανδίας και στο Πρωτοδικείο της Αθήνας

Το Πρωτοδικείο της Αθήνας είναι φορέας συνδεδεμένος στο ΣΥΖΕΥΞΙΣ στη Νησίδα 1. Στο πλαίσιο μιας δίκης που θα διεξαχθεί σε λίγες μέρες στο Turku της Φινλανδίας, δέχτηκε τον Ιανουάριο, αίτημα από το Εφετείο του Turku για εξέταση μαρτύρων από απόσταση με χρήση τηλεδιάσκεψης, ώστε να μην χρειαστεί οι μάρτυρες (Ελληνες) να μεταβούν στη Φινλανδία. Σε συνεργασία με το Υπ. Δικαιοσύνης, το αίτημα προωθήθηκε στην ΚτΠ Α.Ε. και το ΣΥΖΕΥΞΙΣ και σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, studio τηλεδιάσκεψης του ΣΥΖΕΥΞΙΣ στήθηκε και παραμετροποιήθηκε στο Πρωτοδικείο της Αθήνας.

Με κατάλληλες ρυθμίσεις που υποδείχτηκαν και στους τεχνικούς του δικαστηρίου της Φινλανδίας αποκαταστάθηκε η επικοινωνία με τηλεδιάσκεψη των δύο δικαστηρίων.

Στις 12 & 13 Μαρτίου θα λάβει χώρα η εξέταση των μαρτύρων από Φινλανδό δικαστή μέσω της τηλεδιάσκεψης ΣΥΖΕΥΞΙΣ στο χώρο που στήθηκε το studio στο Πρωτοδικείο Αθηνών.

Πρόκειται για μια νέα & επαναστατική διαδικασία για τη λειτουργία των Ευρωπαϊκών Δικαστηρίων, και είναι σημαντικό που με τις υποδομές του ΣΥΖΕΥΞΙΣ, ελληνικά δικαστήρια μπορούν να ανταποκρίνονται στις προκλήσεις της τεχνολογίας.

Στο Υπουργείο Δικαιοσύνης υπάρχει πληθώρα αιτημάτων για αντίστοιχες περιπτώσεις και από άλλα ευρωπαϊκά δικαστήρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: