Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2008

ΚΛΩΝΟΠΟΙΗΘΕΙΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ!

Η ώρα είναι 8 και κάτι το βράδυ και την ώρα που είμαι μπροστά στον Η/Υ και λέω να ετοιμάσω το επόμενο θέμα για το blog, ακούω από την τηλεόραση για το επίκαιρο θέμα που ξέσπασε προσφάτως, τι άλλο; Για τα blog.
Εδώ να σας πω ότι ειδήσεις στην τηλεόραση βλέπω μόνο από την ΝΕΤ, διότι όλα τα υπόλοιπα δελτία ειδήσεων έχουν εξελιχθεί σε ένα ατελείωτο SHOW! Όπως καταλαβαίνετε ήταν αδύνατο να μην εκφραστώ και εγώ για το blog και τους bloggers.
Επειδή δεν υπάρχει χρόνος, θα είμαι σύντομος!
Καταρχήν να συμφωνήσω με το θεσμό του blog και να συμφωνήσω ότι είναι ένα «μέσο» ελευθερίας της έκφρασης, των απόψεων και των ιδεών! Αρκεί αυτό τον θεσμό να τον χειριζόμαστε με σεβασμό και αξιοπρέπεια και όχι μίζερα, εκβιαστικά και κακόβουλα! Το κυριότερο είναι να υπάρχει αυτογνωσία και να χρησιμοποιείται αυτό το «μέσο» καλόβουλα και εποικοδομητικά!
Τέλος, το γελοίο του πράγματος, ως προς τα κανάλια, ήταν όταν ταυτόχρονα περίπου στις 20:15, ο Υφ. Εμπορικής Ναυτιλίας και ο κ Καψαμπέλης, ήταν «ζωντανοί» στον ALPHA και στο MEGA ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ!!!! Φυσικά κάτι τέτοιο, το έχουμε ξαναδεί, αλλά καταντάει αηδία, ειδικά όταν μιλάμε και για αποκλειστικότητα! Ευτυχώς το τελευταίο δεν το είδαμε, αλλά έλεος, ρε παιδιά μην παίζετε με την νοημοσύνη μας!
Ζωντανά και ταυτόχρονα δεν γίνεται!!! Εκτός και αν βρήκατε εσείς στα κανάλια τον τρόπο να κλωνοποιηθείτε… Πείτε ρε παιδιά και σε μας το «μυστικό», να αφήσουμε μερικούς κλώνους στη θέση μας και εμείς να πάμε για ΧΑΒΑΗ!!! Όπως λέει και το γνωστό άσμα….

Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2008

Εκπαίδευση σε θέματα Υγείας

Με αφορμή το από 08.02.2008 δημοσίευμα του Διονύσιου Ξένου από το blog του και επειδή δεν ήταν δυνατή η ανάρτηση ολόκληρου του σχολίου μου στο προαναφερόμενο blog (κάποιο τεχνικό πρόβλημα δεν επέτρεπε να αναρτηθεί ολόκληρο το σχόλιο, μάλλον γιατί ήταν μεγάλο, καταθέτω αυτούσιο το σχόλιο μου και για να μην κουράζω, όποιος επιθυμεί να έχει σφαιρική εικόνα του θέματος, παρακαλώ να επισκεφθεί το blog του (http://dxenos.bravejournal.com/) και έπειτα να επιστρέψει εδώ για να διαβάσει το σχόλιο…
«Καταρχήν συγχαρητήρια για το άρθρο και να συμφωνήσω ευθύς εξαρχής ότι υπάρχουν μεγάλες ανάγκες στην εκπαίδευση, στην κατάρτιση και ειδικά στην παροχή των υγειονομικών υπηρεσιών κάθε βαθμίδας είτε αυτό αφορά την πρόληψη είτε την περίθαλψη.
Οπωσδήποτε οι ανάγκες είναι μεγαλύτερες από ότι δείχνουν και σε πρώτη φάση θα έπρεπε να δοθεί έμφαση στην άμεση εκπαίδευση των ανθρώπων, μέσω της κλασσικής διαδικασίας και εφόσον καλύψουμε αυτό το κομμάτι να ξεκινήσουμε και την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι πρέπει να ακολουθήσουμε τη σειρά που αναφέρω, διότι μπορεί να γίνεται και παράλληλα.
Αυτό που λείπει αυτή τη στιγμή είναι η αγωγή υγείας, η ατομική υγιεινή καθώς και η υγιεινή και ασφάλεια στην εργασία, να ενημερώνονται οι μαθητές στα σχολεία μέσα από μαθήματα. Μια προσπάθεια έγινε μέσα από ένα μάθημα σχετικά με το Περιβάλλον το οποίο πιστεύω ότι έπεσε στο κενό. Το θέμα είναι να γίνεται μάθημα, εκπαίδευση και όχι να είναι η ώρα του παιδιού όπως ήταν κάποτε σε εμάς ο Σχολικός Επαγγελματικός Προσανατολισμός… Οι παλιότεροι θα θυμούνται…
Σίγουρα, οι τεχνολογία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι πλέον της ζωής μας και αυτό αποδεικνύεται και στο Ελληνικό Δημόσιο, το οποίο οι περισσότεροι δεν το γνωρίζουν και αφορά το Πρόγραμμα Δημόσιας Διοίκησης με την ονομασία «ΣΥΖΕΥΞΙΣ». Πρόσφατα, πριν από 3-4 μήνες περίπου, επιτεύχθηκε η σύνδεση ενός χειρουργείου του Ιπποκρατειου Νοσοκομείου μέσα από το ΣΥΖΕΥΞΙΣ, παραθέτω αυτούσια την σχετική ανακοίνωση:
«31/10/2007, Τηλεϊατρική στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Αθηνών με τη σφραγίδα του ΣΥΖΕΥΞΙΣ !!
Από χτες το μεσημέρι λειτούργησε στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο της Αθήνας, μια πρωτοποριακή υπηρεσία τηλεϊατρικής με αξιοποίηση της υπηρεσίας πολυδιάσκεψης του ΣΥΖΕΥΞΙΣ.
Συγκεκριμένα, πρόσφατα στο παραπάνω Νοσοκομείο δημιουργήθηκε & στελεχώθηκε ένα νέου τύπου "Ψηφιακό Χειρουργείο Ενδοσκοπήσεων" το οποίο έχει εξελιγμένες δυνατότητες μετάδοσης εικόνας με IP πρωτόκολλο (H.323).
Με κατάλληλες διεπαφές του παραπάνω συστήματος με τον κόμβο του ΣΥΖΕΥΞΙΣ στο Νοσοκομείο, έγινε «πάντρεμα» της υπηρεσίας τηλεδιάσκεψης (πολυδιάσκεψης) του Εθνικού Δικτύου ώστε την ώρα που γίνονται λαπαροσκοπικά χειρουργεία, τόσο από την κάμερα του ενδοσκοπίου, όσο και από τις εξωτερικές κάμερες που διαθέτει το χειρουργείο, μεσω πολυδιάσκεψης ΣΥΖΕΥΞΙΣ, μπορεί πλέον ο χειρουργός και η ομάδα του, να μεταδώσει live την επέμβαση και να εκπαιδεύσει γιατρούς ή να κάνει επίδειξη της χειρουργικής μεθόδου, σε 15 ταυτόχρονα κτίρια Υγείας του ΣΥΖΕΥΞΙΣ (Νοσοκομεία - ΚΥ) με live streaming 2Mbps.
Παρόλα αυτά, επιμένω, ότι πρώτα απ’ όλα χρειαζόμαστε Παιδεία και μετά όλα θα έρθουν σχεδόν από μόνα τους. Είναι πολύ βασικό το παιδί στο σχολείο να μαθαίνει τη σημαίνει υγιεινή, μεσογειακή διατροφή, υγιεινή και ασφάλεια στην εργασία αλλά και παροχή υγειονομικών υπηρεσιών. Αναρωτηθήκατε ποτέ τι πληροφόρηση θα έφθανε στο σπίτι από ένα απλό μάθημα; Θα εκπαίδευε χωρίς να το αντιλαμβάνονται και τους γονείς!
Αντιθέτως έχουμε φτάσει στο σημείο να σκεφτόμαστε σύνθετα, πως θα εξελίξουμε και θα διαδώσουμε τους Η/Υ – πρόσφατο άρθρο σε e-τύπο αναφερόταν σε προσφορά εταιρείας νέων μικρών Η/Υ σε σχολείο της Αφρική ή της Ινδίας, πάντως σε χώρα που σίγουρα έχει ανάγκη από βασικές παροχές παρά από υπολογιστές και διαδίκτυο και δεν εφαρμόζουμε το απλό και λιτό: Εκπαίδευση, Παιδεία, Επικοινωνία, μεταφορά γνώσεων μέσω των πιο απλών και κλασσικών διαδικασιών: Το μάθημα στα σχολεία!

Κυριακή 10 Φεβρουαρίου 2008

Τροποποίηση Ο.Ε.Υ.


Την Προηγούμενη Παρασκευή προχωρήσαμε στην τροποποίηση του Οργανισμού Εσωτερικών Υπηρεσιών (ΟΕΥ) του Δήμου μας, ο οποίος είχε τροποποιηθεί από το ’99 μέχρι σήμερα μόνο μια φορά. Ο λόγος ήταν ότι, έπρεπε να εναρμονιστεί σύμφωνα με τις τρέχουσες ανάγκες της Υπηρεσίας και μεταξύ αυτών να ενσωματωθούν οι προσωποπαγείς θέσεις που προέκυψαν από το ΠΔ 164 με την μονιμοποίηση των τέως συμβασιούχων. Α ν και η ουσία ήταν ότι δεν μπορούσε να πληρωθεί ο 2ο ειδικός συνεργάτης του Δημάρχου, διότι δεν φαινόταν στον ΟΕΥ η θέση, άσχετα να από τον Νόμο έχουμε δικαίωμα για 2ο ειδικό συνεργάτη.

Οπότε η Διοίκηση έλαβε τη γενέα απόφαση να προχωρήσουμε σε τροποποίηση! Δυστυχώς όμως δεν ζήτησε τη γνώμη των Υπηρεσιών – Υπαλλήλων του Δήμου με αποτέλεσμα να ενσωματωθούν απλώς οι θέσεις που απαιτούνταν βάσει του ΠΔ164, να προστεθεί ο 2ος ειδικός συνεργάτης και ορισμένες επιπλέον θέσεις, οι οποίες θα εξυπηρετήσουν στην λειτουργία του Δήμου μεταγενέστερα.

Εδώ ήταν και όλο το παιχνίδι! Προστέθηκαν θέσεις, οι οποίες κάνουν μπαμ από χιλιόμετρα και θα «εξυπηρετήσουν» κάποιο σκοπό! Εντάξει, δεν είπαμε, χρειάζεται και αυτό, αλλά ρε παιδιά, να ζητάμε εναγωνίως να συμπεριληφθεί μια θέση ΤΕ Πληροφορικής και μια ΤΕ Διοίκησης Μονάδων Τοπικής Αυτοδιοίκησης και να μας κάνουν τους χαζούς, δηλαδή πέρα βρέχει… Ε αυτό… παραπάει….

Αποκορύφωμα της όλης ιστορίας: όλο το παιχνίδι ήταν για τις θέσεις και τίποτα περισσότερο! Οι αρμοδιότητες και ο τρόπος λειτουργίας του οργανισμού που απεικονίζει ένα μπάχαλο, δεν έχει σημασία! Κατά τα άλλα θέλουν να μας πείσουν ότι αυτοί είναι «διαφορετικοί» και ότι θέλουν να αλλάξουν τα πράγματα προς το καλύτερο….

Όταν μερικές ημέρες αργότερα συζητούσα τα πρόβλημα με τον Πρόεδρο του ΔΣ ότι το ζήτημα δεν είναι αν θα προσθέσουμε ή αν θα αφαιρέσουμε θέσεις αλλά η εσωτερική δομή και διάρθρωση των Υπηρεσιών, όπου υπάρχει ένα απέραντο «μπάχαλο» και δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε, η απάντηση που πήρα ήταν: «Έτσι λειτουργούσατε μέχρι τώρα…» και του λέω, ναι, δεν πρέπει όμως να αλλάξει; Και μου απαντάει: «Γιατί και αν αλλάξει η εσωτερική δομή και διάρθρωση του ΟΕΥ, ή απλώς να τα γράψουμε θα έχουν εφαρμογή;»

Δηλαδή του λέω, θα παραμείνουμε «μπάχαλο»! Αυτό είναι ότι θέλετε να αλλάξετε κάτι;

Φυσικά απάντηση δεν πείρα και ούτε πρόκειται να πάρω….

Η ουσία είναι μια:

Όσο υπάρχουν αιρετοί, δεν πρόκειται να αλλάξει η Δημόσια Διοίκηση!

Να θυμόσαστε λοιπόν καλά την ατάκα του αείμνηστου Κ. Καραμανλή, την οποία την είχε διασκευάσει καταπληκτικά ο Χάρρυ Κλίν ότι:

«Αυτή η Χώρα – παύση αεροπλάνου…. Είναι και θα είναι – βυσιινάδα - … ένα απέραντο κ*χανείο»!