Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2008

Ποιες οι επιπτώσεις των ανατιμήσεων στην ποιότητα των τροφίμων αλλά και στη Δημόσια Υγεία.

Μην ανησυχείτε δεν θα σας ξαναπώ για τις ανατιμήσεις, το εξαντλήσαμε… Θα σας πώ όμως μια κρυφή πτυχή του θέματος, που εκτός από το πορτοφόλι μας επηρεάζει και την υγεία μας.
Λοιπόν, δείτε πως το οικονομικό επιδρά στην ποιότητα και η ποιότητα στην υγεία μας.
Κάθε επιχειρηματίας, ως γνωστόν, έχει σκοπό το κέρδος, σωστά; Πως λοιπόν θα μπορέσει να κρατηθεί μέσα στην αγορά; Με ακριβές και ποιοτικές πρώτες ύλες; Χρησιμοποιώντας υψηλή τεχνολογία; Ή μήπως τηρώντας κατά γράμμα τους κανόνες υγιεινής;
Τίποτα από τα παραπάνω! Το θέμα είναι απλό, πως θα περιορίσουμε το κόστος! Φυσικά, η «μαθηματική εξίσωση είναι πολύ απλή: Ποιοτικά χαμηλότερες Πρώτες Ύλες, Προσθήκη προσθέτων, Μειωμένα μεταφορικά. Σαν να λέμε μια απλή μέθοδος των τριών!
Πάει λοιπόν, ο έμπορος στον μεταποιητή και για όσους δεν το αντιλαμβάνονται, μια γνωστή εμπορική εταιρεία ή ακόμη και μια γνωστή αλυσίδα Σούπερ Μάρκετ, στην βιομηχανία τροφίμων και λέει:
- Τι υπάρχει;
- Λέει ο μεταποιητής: Υπάρχει η Ά ποιότητα η οποία στοιχίζει Χ ποσό, η Β ποιότητα ή Β διαλογής η οποία στοιχίζει Χ/2 και η Γ η οποία συνήθως μεταποιείται σε πολύ μεγάλο βαθμό και δεν πωλείται αυτούσια αλλά θα μπορούσε να γίνει πολτός, αλοιφή κλπ.
- Λέει λοιπόν ο έμπορος, την Β ποιότητα φυσικά, για να μπορώ να πουλήσω και αν μπορείς κάνε και μια καλύτερη τιμή. Αν είναι και αλυσίδα Σουπερ Μάρκετ, δεν ρωτάει, την απαιτεί την καλύτερη τιμή, διότι θα του αγοράσει ποσότητα και φυσικά θα πουλήσει με δική της επωνυμία – του Σουπερ Μαρκετ, τα λεγόμενα My own Label.

Εδώ λοιπόν, αν ο μεταποιητής έχει τεχνογνωσία, το οποίο μεταφράζεται σε προσωπικό και χρήση εξελιγμένης τεχνολογίας, θα συμφωνήσει στην χαμηλή τιμή αλλά επειδή το έχει ψάξει το θέμα, θα χρησιμοποιήσει ακόμη χαμηλότερη ποιότητα από την συμφωνημένη, αλλά θα την «εμπλουτίσει» χρησιμοποιώντας πρόσθετα, κοινώς τα γνωστά Ε. Τα οποία σημειωτέον είναι ΝΟΜΙΜΟΤΑΤΑ και πολλά από αυτά στηρίζονται στην αρχή quantum satis δηλαδή όσο πάρει! Άρα και σε έλεγχο – χημικό – να προβούμε, πάλι εντός ορίων θα είναι και αν τα αναγράφει στην ετικέτα δεν τον ακουμπάς καθόλου! Άσε δε που οι «μεγάλες ψαγμένες βιομηχανίες τροφίμων» έχουν «ανακαλύψει συνθέσεις» που ορισμένες φορές δεν μπορούν να εντοπισθούν ή η ανάμιξή τους δίνει τέτοιο αποτέλεσμα ώστε το τελικό προϊόν να είναι εντός ορίων.
Στην αντίπερα όχθη, βρίσκεται ο «μπακάλης» που απλώς πασάρει σκάρτο εμπόρευμα και είναι άμεσα αντιληπτό και βγαίνει εκτός συναγωνισμού!
Επιστρέφοντας στα πρόσθετα, θα ήθελα να σας πώ ότι υπάρχει τόση μεγάλη ποικιλία σε συντηρητικά, χρωστικές, γλυκαντικά κλπ που μπορούν να προσδώσουν τέτοια ελκυστικά χαρακτηριστικά και τέτοιο χρόνο διατήρησης που ξεπερνούν κάθε όριο φαντασίας!
Οπότε μέχρι εδώ, το συμπέρασμα είναι ότι είτε έχουμε ανατιμήσεις είτε όχι, οι επιπτώσεις πάλι θα φθάσουν στον τελικό αποδέκτη – καταναλωτή! Το ίδιο ισχύει και στον Πρωτογενή τομέα, δηλαδή στη Γεωργία, όπου εκεί τα λιπάσματα, οι ορμόνες και τα φυτοφάρμακα βασιλεύουν σε μια άναρχη και κυρίως ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΗ αγορά!
Τρίτον, είναι η μεταφορά και η διατήρηση… άλλο χοντρό παιχνίδι.. Ελάχιστα προϊόντα μεταφέρονται με το σωστό μέσο και τη σωστή θερμοκρασία… Μην πάτε μακριά… θυμηθείτε ότι το εμφιαλωμένο νερό μεταφέρεται με τέντα σε 40ο C υπό σκιά και αποθηκεύεται σε υπαίθριες αποθήκες που για σκέπαστρο έχουν λαμαρίνα! Ε, να το «ψήσουμε» λίγο το νεράκι πριν το δώσουμε… Όσο για τα ψυγεία συντήρησης, εκεί είναι το μεγάλο πανηγύρι!
Αυτό που μας σώζει τόσα χρόνια είναι ότι ο Έλληνας θέλει το φαγητό του καλοψημένο και καλομαγειρεμένο και φυσικά ο καλός Θεούλης, γιατί αλλιώς θα είχαμε συναντήσει Τον Δημιουργό μας μια ώρα αρχύτερα!
Έτσι λοιπόν, καταλαβαίνεται ότι και «σκάρτο πράμα» θα φάμε και θα το χρυσοπληρώσουμε!
Όλα τα παραπάνω θα επιβαρύνουν τον Οργανισμό μας, άλλα άμεσα και άλλα μακροπρόθεσμα, κυρίως συσωρευτικά και βεβαίως όλα αυτά θα έρθουν και θα κλείσουν με ένα μεγαλειώδες φινάλε, επηρεάζοντας γενετικά την επόμενη γενιά! Διότι, δεν γνωρίζουμε με λεπτομέρεια κατά πόσο η χαμηλότερη ποιότητα των τροφίμων και η αυξημένη χρήση των πρόσθετων, δια μέσω του μεταβολισμού μας επηρεάζει μόνο εμάς (βραχυπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα) και ακόμη περισσότερο δεν γνωρίζουμε τις πιθανότητες που υπάρχουν όλα αυτά να επηρεάζουν το γενετικό υλικό μας!
Η λύση είναι μια, ποντάρεις αφενός στο επώνυμο και μάλλον ακριβό, και παρακαλάς να έχει χρησιμοποιήσει όσο το δυνατόν περισσότερο καλές πρώτες ύλες και λιγότερα πρόσθετα και αφετέρου προσπαθείς να πείσεις τον εαυτό σου με τη γνωστή ρήση: ‘Ότι δώσεις, παίρνεις!
Διαφορετικά, κάντε τον Σταυρό σας, παρακαλάτε να πάνε όλα καλά και αν ποτέ ξυπνήσει αυτή η Χώρα να εφαρμόσει τους Δρακόντειους Νόμους της και κυρίως να εφαρμόσει τον ΕΛΕΓΧΟ!

Δεν υπάρχουν σχόλια: