Πέμπτη 20 Μαρτίου 2008

"Απεργιτιδα" = Γαστρεντεριτιδα!

Μετά το κοινό κρυολόγημα, οι γαστρεντερίτιδες αποτελούν το δεύτερο σε συχνότητα νόσημα που εμφανίζεται σε παγκόσμιο επίπεδο. Λαμβάνοντας υπ' όψη τα συμπτώματα που προκαλούν αλλά και τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν για την αντιμετώπισή τους, συμπεραίνουμε ότι δεν αποτελούν την καλύτερη παρέα κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων – απεργίες.
Τι είναι λοιπόν η γαστρεντερίτιδα
Η γαστρεντερίτιδα είναι μια πάθηση του γαστρεντερολογικού συστήματος που χαρακτηρίζεται από έντονες υδαρείς διάρροιες, ανορεξία, ναυτία, εμετούς, πυρετό και κολικούς πόνους στην κοιλιά. Είναι δηλαδή, φλεγμονή που προσβάλλει ταυτόχρονα το στομάχι και τα έντερα.
Ο κυριότερος αιτιολογικός παράγοντας είναι οι εντέροιοι, οι οποίοι, κυρίως, εμφανίζονται τον χειμώνα και μαζί με τους αδένοιους ευθύνονται για τις περισσότερες ιογενείς λοιμώξεις, που βασανίζουν τους ασθενείς την περίοδο αυτή του χρόνου. Επίσης, επιπλέον παράγοντες που μπορούν να ευθύνονται για αυτή τη δύσκολη κατάσταση, μπορεί να είναι μια σειρά από ετερόκλητους παράγοντες, όπως:
· συναισθηματική φόρτιση (άγχος, φόβος)· ελαττωμένη ανοχή του οργανισμού σε συγκεκριμένες τροφές ή ομάδες τροφών, όπως τα γαλακτοκομικά προϊόντα, κατάσταση βέβαια που είναι συνήθως γνωστή από την παιδική ηλικία του ατόμου· χημικές ουσίες που δρουν ως δηλητήρια και η προέλευσή τους μπορεί να είναι οργανική (μανιταρια, οστρακοειδή) ή ανόργανη (απορρυπαντικά, εντομοκτόνα)· φάρμακα, με συνηθέστερο εκπρόσωπο τα αντιβιοτικά.
Πόσο επικίνδυνη είναι μια γαστρεντερίτιδα;Μια κοινή γαστρεντερίτιδα, ιδιαίτερα αν πρόκειται για ιογενή, δεν είναι συνήθως επικίνδυνη για έναν υγιή ενήλικο. Όλοι γνωρίζουν, από λίγο ως πολύ, τα υγιεινοδιαιτητικά μέτρα που πρέπει να πάρουν με την εμφάνισή της και η εφαρμογή τους είναι σχετικά εύκολη. Η νόσος περιορίζεται από μόνη της σε διάστημα που κυμαίνεται από μία ως τρεις ημέρες, στην πλειοψηφία των περιπτώσεων. Βέβαια η επικινδυνότητα αυξάνεται με την βαρύτητα της νόσου αλλά και σε συνάρτηση με την ειδική ομάδα πληθυσμού «που θα χτυπήσει», τις λεγόμενες ομάδες υψηλού κινδύνου, οι οποίες αφορούν παιδιά, ηλικιωμένους, ειδικές κατηγορίες ασθενών κλπ. Εδώ απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή στην πρόληψη αλλά και στην καταστολή του νοσήματος!
Ποιούς κινδύνους εγκυμονεί μια γαστρεντερίτιδα;
Βασικά, τον εξής ένα: την αφυδάτωση. Γι' αυτό και η σύσταση για αυξημένη λήψη υγρών (περίπου δύο λίτρα ανά 24ωρο), σε μικρές δόσεις, αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο στην αντιμετώπισή της. Αν αυτή δεν είναι δυνατή από το στόμα, λόγω των συνεχών εμέτων, τότε αυτά χορηγούνται ενδοφλέβια. Ο ασθενής, εκτός από τα υγρά, πρέπει ν' αυξήσει και την πρόσληψη άλατος αφού πρέπει ν' αναπληρωθούν και οι απώλειες σε ηλεκτρολύτες (νάτριο, κάλιο). Ταυτόχρονα, η διατροφή του θα πρέπει να μην περιέχει τροφές που επιβαρύνουν το πεπτικό σύστημα, όπως οι λιπαρές, ή το ερεθίζουν, όπως οι περιέχουσες φυτικές ίνες.Επίσης, συνιστάται η παραμονή στο κρεβάτι μέχρι την ύφεση των συμπτωμάτων, πρακτική που εξασφαλίζει την ξεκούραση του ασθενούς και μειώνει την πιθανότητα μετάδοσης της νόσου.
Μια κλασική δίαιτα:

1η ημέρα – εκδήλωση της νόσου:

  • Βράζετε νερό αρκετό και το αφήνεται να κρυώσει για να πίνετε από αυτό το νερό (το βρασμένο) και όχι απευθείας από τη βρύση! Εδώ είναι το γνωστό λάθος, γιατί δεν ξέρουμε αν συντέλεσε και το νερό στην εκδήλωση της νόσου, οπότε αν ευθύνεται επιβαρύνουμε τον οργανισμό μας και τον επιμολύνουμε! Εναλλακτικά, μπορείτε να πιείτε εμφιαλωμένο, αλλά δεν θα το συνιστούσα ειδικά κατά την καλοκαιρινή περίοδο! Πάντως όπως και να έχει πίνετε νερό όσο μπορείτε περισσότερο.

  • Για φαγητό, τι άλλο, ρύζι! Νερόβραστο, όχι «λάδια – γκάζια και τα συναφή», σκέτο! Μπορείτε να προσθέσετε λίγο αλάτι και λεμόνι, αλλά λίγο!
    Παξιμάδια, για να μην «κολυμπάει» το στομάχι σας στο νερό!

2η ημέρα, οι επισκέψεις στην τουαλέτα… καλά κρατούν!

· Ο «κινέζος», συνεχίζεται (το ρύζι) δηλαδή, μόνο που τώρα μπορείτε να προσθέσετε λίγο λαδάκι, για να γλιστρά καλύτερα, λεμονάκι και αλάτι… και…. Φυσικά, παξιμάδια!
· Αν το σηκώνει ο οργανισμός σας, λίγη μπανάνα θα σας έκανε καλό και εννοώ να φάτε λίγο φρούτο και μην πάει το μυαλό σας στο «πονηρό»…
· Ξεθυμασμένη και το εννοώ, χωρίς ανθρακικό την γνωστή σε όλους coca – cola πάει με όλα! Θα βοηθήσει να ισορροπήσετε τους ηλεκτρολύτες σας!
· Αν, η κατάσταση είναι αφόρητη, τότε δοκιμάστε την συνταγή «της γιαγιάς»: Σε ένα κουταλάκι του γλυκού βάλτε λίγο ελληνικό καφέ με λίγες σταγόνες λεμόνι. Αν καταφέρετε να το καταπιείτε… Ε,… τότε θα είστε αστέρια και θα εφαρμόσετε το ρητό: Ο καλός ο μύλος…». Πάντως πέρα της πλάκας, σου κόβει τις «εξαγωγές – επιστροφές», «μαχαίρι»…

3η και… «φαρμακερή»….

· Αν έχετε ακολουθήσει μια αξιόλογη δίαιτα, χωρίς «ατασθαλίες», τότε φυσιολογικά, θα είσαστε στη φάση της ανάκαμψης και της μετάδοσης του ιού!
· Συνεπώς, το διαιτολόγιο σας θα αρχίσετε αργά και σταθερά να το επαναφέρετε, αλλά προσοχή, όχι απότομα! Ξεκινήστε με λίγο κοτοπουλάκι και βλέπουμε…

Όλα τα παραπάνω είναι ενδεικτικά και δεν αποτελούν κανόνα! Γι΄ αυτό λοιπόν πριν «δοκιμάσετε» οτιδήποτε, αφήστε να σας εξετάσει ο γιατρός και να σας προτείνει το αντίστοιχο διαιτολόγιο. Εννοείτε πως η νόσος δεν αντιμετωπίζεται το ίδιο και κοινά σε όλους! Ο καθένας από εμάς, σίγουρα έχει βιώματα διαφορετικά ή ακόμη και ίδια με όσα προαναφέρονται.
Παρόλα αυτά, το άρθρο είναι ενημερωτικό και σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστά την εξέταση από τον γιατρό και την δίαιτα που θα μας δώσει ο γιατρός!
Αυτό όμως που αποτελεί κανόνας και είναι κοινός για όλους είναι, Η ΠΡΟΛΗΨΗ!
Τρόποι προφύλαξης

Μερικά απλά μέτρα, που συχνά αρκετοί τα παραμελούν, μπορούν να προφυλάξουν από τη μετάδοση των ιογενών, βακτηριακών και παρασιτικών γαστρεντερίτιδων.Κατ' αρχάς, απαραίτητο είναι το ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΟ ΠΛΥΣΙΜΟ ΤΩΝ ΧΕΡΙΩΝ ΠΡΙΝ ΜΕ ΣΑΠΟΥΝΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΤΟΥΑΛΕΤΑΣ ΚΑΙ ΠΑΝΤΟΤΕ ΠΡΙΝ ΤΟ ΦΑΓΗΤΟ. Το κόλπο είναι να τρίβουμε καλά τα χέρια μεταξύ τους, ιδίως ανάμεσα στα δάχτυλα και το καθένα ξεχωριστά, ενώ αν είναι ιδιαίτερα ακάθαρτα μην διστάσετε να χρησιμοποιήσετε ένα βουρτσάκι και βουρτσίστε και κάτω από τα νύχια.
Φυσικά όσοι συμμετέχουν στη διαδικασία του μαγειρέματος και γενικότερα οι χειριστές τροφίμων, θα πρέπει να δώσουν ακόμη μεγαλύτερη σημασία σ' αυτό. Είναι απαραίτητο το πλύσιμο των χεριών μετά από κάθε επαφή με ωμά τρόφιμα
Μεγάλη σημασία έχει επίσης ο καθαρισμός των επιφανειών της κουζίνας και του μπάνιου. Τα σκεύη που χρησιμοποιούνται στην επεξεργασία των ωμών τροφίμων δεν θα πρέπει να έρχονται σ' επαφή με μαγειρεμένο φαγητό χωρίς να καθαριστούν πρώτα.Όσον αφορά στο φαγητό και κυρίως τα ωμά τρόφιμα, το πλύσιμό τους με άφθονο νερό είναι απαραίτητο πριν το μαγείρεμα. Για τα κατεψυγμένα, βασικό είναι να έχουν παραμείνει στις προβλεπόμενες θερμοκρασίες καθ' όλη τη διάρκεια της πορείας τους μέχρι τη στιγμή της παρασκευής τους. Τα μαγειρεμένα φαγητά, θα πρέπει να μπαίνουν στο ψυγείο το συντομότερο δυνατό και να μην διατηρούνται εκεί για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Σημειώνουμε ότι ένα από τα καλύτερα θρεπτικά υλικά για τα μικρόβια είναι το ωμό κρέας και ιδιαίτερα αυτό των πουλερικών.
Αποφύγετε να πιείτε νερό από πηγές, ρυάκια ή ποτάμια, όσο κρυστάλλινο κι αν δείχνει. Αυτή είναι μια βασική προφύλαξη, που περιλαμβάνει ακόμα και το νερό της βρύσης, αν ταξιδεύετε σε χώρες του Τρίτου κόσμου.
Κατά τη διάρκεια του φαγητού και του μαγειρέματος, θα πρέπει ν' αποχωριστείτε τη συντροφιά του αγαπημένου σας κατοικίδιου, το οποίο θα πρέπει έτσι κι αλλιώς να έχει κάνει όλα τα απαραίτητα εμβόλια και να παρακολουθείται τακτικά από κτηνίατρο.

ΠΡΟΛΗΨΗ, ΛΟΙΠΟΝ ΕΝΑΝΤΙ ΤΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ!

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Στο στρατό κατάλαβα για πρώτη φορά πόσο "βρωμιάρηδες" είμαστε σαν λαός. Τα 400 (και σε ορισμένες περιπτώσεις 500 χρόνια) σκλαβιάς από τους Τούρκους άφησαν πολλές κακές συνήθειες και πρακτικές.
Ισως δεν υπάρχει έλληνας που δεν έχει πάθει δηλητηριάση από κάποιο "βρώμικο" ή κάποιο τυροπιτάδικο...
Και αν δεν ήταν οι εκπομπές του Ευαγγελάτου δεν θα γνώριζε ο κόσμος την πραγματική κατάσταση (στα παρασκευαστήρια, στις αποθήκες και τα ψυγεία) και μακρυά από τα όμορφα τραπεζομάντιλα και μαχαιροπήρουνα...

stilianos είπε...

Το θέμα "βρώμικος" εκτός παό παιδεία είναι και στάση ζωής, αλλά πιστεύω ότι σαν λαός και όχι για τους επίδοξους "επιχειρηματίες" που απολώς θέλουν να βγάλουν από την "μύγα ξύγγι", είμαστε αρκετά καθαρός. αρκετές έρυενες έχουν δείξει ότι ο μέσος Έλληνας κάνει τουλάχιστον μια φορά την ημέρα μπάνιο (ντουζ). Κάτι που στο εξωτερικό δεν το συναντάς τόσο εύκολα...
όσο για τις διατροφικές συνήθειες, αυτές ήταν που μας έσωσαν, ιδίως όταν τα φαγητά τα μας τα θέλουμε καλομαγειρεμένα, καλοψημένα και όχι ωμά.
Τέλος τις εκπομπές του Ευαγγελάτου τις θεωρώ "τρομοκρατικές" παρά ενημερωτικές! Διότι βρίσκει την εξαίρεση και την κάνει κανόνα! Δεν είναι όλοι οι επιχειρηματίες ίδιοι! Τουλάχιστον σε μικρότερες πόλεις εκτός από Αθήνα και Θεσσαλονίκη, τα πράγματα είναι κάπως καλύτερα!
Τουλάχιστον εμείς, ως επαγγελματίες του κλάδου της Δημόσιας Υγείας οφείλουμε να ανγνωρίσουμε τις προσπάθειες, να τις επικροτούμε και να επιπλήτουμε το κακό και το παράνομο!
Η προάσπιση, η Διαφύλαξη και η προώθηση της Δηόσιας Υγείας δεν γίνεται μόνο μέσα από τον Πέλεκι καιαπό την παραπληροφόρηση! Αυτό κάνει και ο Ευαγγελάτος και δήθεν "μας βάζει" τα γυαλιά.... Για μένα ο συγκεκριμένος είναι λίαν επιεικώς απαράδεκτος!

Ανώνυμος είπε...

DWRA
ΕΠΑΘΑ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΙΤΙΔΑ ΑΠΟ ΤΟ ΦΑΓΗΤΟ ΠΟΥ ΕΦΑΓΑ ΑΠΟ ΓΛΕΝΤΙ ΣΕ ΓΑΜΟ ΠΟΙΟΣ ΞΕΡΕΙ ΑΠΟ ΠΟΤΕ ΤΟ ΕΙΧΑΝ...

Ανώνυμος είπε...

εφαγα πριν λιγες μερεσ σε ενα απο τα μεγαλυτερα παραλιακα εστιατορια του ηρακλειου που δεν κλεινει ποτε κ εχει παντα κοσμο(μεσημερι βραδυ)κ επαθα τη πιο φρικτη γαστρεντεριτιδα της ζωης μου...ελεος!!!οταν εχουν τοσο πολυ κοσμο θα πρεπει να ειναι πιο προσεκτικοι με τη ποιοτητα του φαγητου που προσφερουν...κ οχι μονο να τα αρπαζουν!!!!!!!